ИНИЦИАТИВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, съвместно с ELGYDIUM, ORBIT, АROMA, LACALUT BG, BILKA, АЛПЕН ФАРМА, РУБЕЛЛА, сладкарница ДИПИ, фотографско студио КОНАС, аптеки ГАЛЕН, PHILLIPS – електрически четки за зъби, ELMEX, BIOGAIA, ORAL-B и колеги само на 31.05.2023 г. по случай Деня на Детето. Доведете Вашето дете в дентални кабинети „ВЕНУС ДЕНТ“, XXI Век, етаж 2, офис 220 и ще получите безплатен стоматологичен преглед и съвет, а детето ще получи много подаръци и изненади... Заповядайте! Очакваме Ви!  
 
     
Лечение на абразия и БРУКСИЗЪМ
 

Прекомерната употреба на кока-кола, газирани напитки, включително „диетични” и „фитнес” напитки, натурални сокове от кутия, които съдържат голямо количество добавени киселини, прекомерната употреба на цитрусови плодове, оцет и други киселини,неконтрулираното стискане на зъби,провокирано от ежедневния ни стрес,водят 100% до преждевременно(патологично) изтриване на дъвкателните повърхности на постоянните зъби.Успоредно с това изтриване (което остава незабелязано от притежателя си),настъпват промени и в темпоро-мандибуларната става (компресия на ставния диск),което продължава да задълбочава проблема-появава се необяснимо главоболие,което пък нашите колеги невролози не могат да овладеят.Това е начина и етапите през,които се минава ,за да се получитова неприятно гравоболие ,и което ни прави нетрудоспособни.Получава се т.нар. дяволски кръг-едното изменение задълбочава другото.Лечениетона БРУКСИЗЪМ е комплесно-от стоматолог и от невролог.Заповядайте в нашия кабинет и ще получите изчерпателна консултация за тези функционални заболявания и начините им на лечение .Дълго време те са били на сянка,забравени в чекмеджето и не им е било обръщано нужното внимание.Всеки втори от нас има такива проблеми,но дори не е чувал ,че могат да бъдат лекувани.Помогнете си сами, когато ни потърсите.

Няколко думи за дъвкателното натоварване на зъбите

Нормално е зъбите да се износват по 1 микрон на година. Всяко по-бързо износване се смята за патологично. Тъкмо то е причина за редица функционални и естетични проблеми – промени в лицето, челюстната става, болки в лицево-шийната област.
Намаляването на височината на зъба води до промяна в съотношението и с ширината му, като по този начин става причина за отдръпване и оголване на венеца, както и за различни шиечни кариеси и други дефекти. Трябва да се отбележи, че дори изтриване от 1 мм, което всъщност средно е 10-20% загуба на височината на зъба, е вече значително.
Ето някои от най-честите причини за износване на зъбите

 • Прекомерно дъвкателно налягане, скърцане и стискане на зъби - Това определено е сериозен проблем, за решаването на който е редно да се обърнете към стоматолог за изработване на т.нар. защитна капа (шина) на зъбите, която да носите нощем или понякога денем. Ефектът, както всъщност и при всяко лечение, зависи в голяма степен от готовността на пациента да съдейства на своя дентален специалист и да подхожда отговорно към своето лечение – той трябва стриктно да носи шината.Бъдете стриктни в носенето на шината, ако имате такава. Най-добре е да посетите своя зъболекар, за да изясните същността на проблема. Причината за скърцането на зъбите може да се търси и в лошото моделиране на дъвкателните повърхности и блокиращите зъби. Понякога дори само една корона, направена с лошо изчислена дъвкателна повърхонст, може да отключи вредния навик – скърцане и стискане на зъби.
 • Неправилна захапка - Пломби и корони с лошо моделирани дъвкателни повърхности на задните зъби създават травматично взаимодействие на срещуположните зъби. Това предизвиква натоварване и прекомерно износване на цели групи зъби. Те се изтриват, намаляват дължината си, а венецът отдръпва и оголва. А до появата на шиечни кариеси и клиновидни дефекти на тези зъби след това, крачката е много малка.
 • Изкривявания на гръбначния стълб - Звучи странно, но изкривяванията на гръбначния стълб на една страна водят до повишено изтриване на зъбите вляво и вдясно. Съвет: При подобен проблем, към стоматологичното лечение задължително трябва да се прибавят процедури, назначени от компетентен кинезитерапевт

Какво да правим при износване на зъбите?
Износването почти винаги засяга всички зъби, в една или друга степен. Това обаче може да диагностицира категорично и единствено зъболекарят. Само той може да прецени дали се налага възстановяване на снижената захапка, или с други думи – дъвкателните повърхности на всички зъби трябва да се повдигнат до първоначалната им анатомична височина. Което автоматично означава подмяна на всички стари изтрити пломби с композитни или керемачни такива, възпроизвеждащи съвсем точно зъбната анатомия. Вариантът при предните зъби е да се направи удължаване с композит или с керамични фасети. В случай, че имате корони на зъбите, те също би трябвало да се подменят с нови, съответстващи на новата захапка.
При начални форми на изтриване на зъбите, обикновено се пристъпва към покриването им с флуорни лакове, наслагване на композитен материал. Средното износване и изтриване на зъбите често налага повдигане на захапката или удължване на фронталните зъби с композит или фасети.
Само при много напреднали и крайни форми на изтриване, типични за напредналата възраст, може да се наложи корекция с корони. Важно, при какъвто и да било тип коригиране при износване на зъбите, е то да става винаги двустранно и на всички зъби.
Всъщност, вие много добре знаете, че не може да ходите с обувки само с един ток, нали?

Износването и изтриванет она Вашите зъби се задълбочава,когато:

 • Пиете повече от 4 чаши сок от цитруси на ден - Това важи с особена сила, ако след консумацията им, веднага измивате зъбите си с паста и четка. Обяснението е, че абразивът на пастата, в комбинация с действието на плодовите киселини, е един от най-сигурните начини да изтриете зъбния си емайл. Контактът на киселините със зъбната повърхност благоприятства разтварянето на емайла. Добрата новина е, че природата се е погрижила за това – процесът е обратим и временен, тъй като слюнката играе ролята на буфер, спомагащ на емайловите микрочастици да се върнат обратно по местата си. Съвет: След употреба на цитруси или ябълки, не изплаквайте устата си дори с вода, в рамките на 1 час. В противен случай ще се разделите с микрочастиците, циркулиращи в слюнката. Забраната важи и за измпиването на зъбите с четка и паста.
 • Консумирате газирани напитки повече от 3 чаши дневно - Факт е, че употребата на газирани напитки (особено кока- кола) сред 12-14 годишните рязко се е увеличила в последните десетилетия. Затова, все по-често се срещат пациенти тийнеджъри с начални ерозии по зъбите, невиждани досега в тази възраст. Колата и газираните напитки водят до дехидратация и следователно до намалено количество слюнка, което от своя страна лишава зъбите от защитното й действие.
  Съвет: Контролирайте количеството на газираните напитки, които вие и вашите деца изпивате. Много тийнеджъри, особено момчетата, както и младите мъже, имат навик неволно да жабурят поетата в устата газирана напитка, поради разхлаждащото и приятно гъделичкащо усещане. Това обаче засилва времетраенето на киселинната атака на газираната напитка върху зъбите.
 • Имате навик да смучете лимони
 • Ако сте здрав човек, който спортува всеки ден активно, и сте изложен на дехидратация - Консумирането на газирани напитки, особено след спортни занимания, наречени многообещаващо „спортни” или „диетични” напитки , не е особено полезно, защото те съдържат киселини. Дехидратираният организъм означава и намалено слюноотделяне, което ви подлага на риск от ерозия на зъбите.
 • Ако страдате от астма и употребявате всекидневно инхалатор - Съвет: По-малки щети ще си нанесете, ако използвате такъв аерозол не повече от 4 пъти на ден и през максимално дълги интервали.
 • Ако страдате от стомашен рефлукс
 • Ако страдате от булимия - Повърнатата несмляна храна, съдържаща стомашни киселинни сокове, е със силна киселинна активност. Съвет: Обърнете се към себе си. Кое ви кара да преяждате и да чувствате вина след това? Включете се в група по психотерапия. А защо и да не споделите проблема със зъболекаря си?
 • Ако сте дегустатор на вина
 • Ако злоупотребявате с алкохол
 • Ако работите в среда, в която сте изложени на вдишване на киселинни изпарения и аерозоли
 • Ако употребявате медикаменти, които водят до сухота в устата (ксеростомия), при анорексия, депресия, реактивни психози
 • Намаляването на слюноотделянето всъщност лишава устата от защитното и буферно въздействие на слюнката.
 • Прекомерно, агресивно и неправилно четкане на зъбите - Истината е, че точно това причинява изтриване на зъбите. Резултатът от прекомерното, агресивно и неправилно четкане са разрушения в шийката на зъба, наподобяващи кариеси. Подобно доказано изтриващо действие има абразивът на зъбните пасти.Но то е второстепенно. По-значимо е въздействието на неправилната техника на четкане. Затова, ако имате чувствителни зъби и вече появили се шиечни дефекти, имате вариант за действие:

- Използвайте вертикална, а не хоризонтална техника на четкане. Не се притеснявайте да се обърнете към вашия стоматолог, ако смятате, че техниката ви на почистване е неправилна.
- Използвайте по-слабата си ръка за миене на зъбите, т.е. ако сте десняк – лявата, ако сте левичар – дясната.
- Използвайте захват на четката с дланта, вместо силното стискане с пръстите на ръката. Това ще намали натиска, с който обикновено четкате зъбите си.

 

 

 

© www.milkakoleva.com & Design. All rights reserved.