ИНИЦИАТИВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, съвместно с ELGYDIUM, ORBIT, АROMA, LACALUT BG, BILKA, АЛПЕН ФАРМА, РУБЕЛЛА, сладкарница ДИПИ, фотографско студио КОНАС, аптеки ГАЛЕН, PHILLIPS – електрически четки за зъби, ELMEX, BIOGAIA, ORAL-B и колеги само на 31.05.2023 г. по случай Деня на Детето. Доведете Вашето дете в дентални кабинети „ВЕНУС ДЕНТ“, XXI Век, етаж 2, офис 220 и ще получите безплатен стоматологичен преглед и съвет, а детето ще получи много подаръци и изненади... Заповядайте! Очакваме Ви!  
 
     
ПЛОМБИ, КОРОНИ, МОСТОВЕ И ПРОРЕЗИ
 

Ювелирното изкуство


Представете си, че сте на празнична маса и по време на хранене някой от зъбите ви "изхрупва" и вие вече държите част или половината от зъба в ръката си-неприятно.Отслабен от голяма пломба или фрактура, зъбът ви очевидно се нуждае от "ремонт". Отивайки при вашия зъболекар, той вероятно ще ви препоръча корона или както се нарича ‘обличане’ на зъба, за да се възстанови естетичният му вид и правилното му функциониране.Вие може да имате обаче един или повече липсващи зъби.В този случай едно от решенията е направата на мост. Мостът както и короната, може да бъде изработен от различни материали. Изборът зависи от местоположението на зъба, естетичните изискания и цената.


1. ПЛОМБИ - Необходимото зло

За да излекува зъба, засегнат от кариес, вашият зъболекар ще премахне размекнатата зъбна тъкан и ще попълни липсата й с пломба (обтурация). Как става това?
Първо ще ви бъде поставена много лека и елегантна упойка, а след това с машина ще бъде премахнат този слой от зъба, който е разрушен вследствие на кариеса. След това останалата част от зъба се тества, за да се установи дали кариесът е напълно премахнат. Ако кариесът е напълно отстранен, зъбът ще бъде почистен от отпилките и бактериите и ще се премине към запълването му с пломбиращ материал.
Какви за възможните материали за пломбиране?

Амалгама - На първо място това е амалгамата, която обаче е напълно изместена от новите съвременни материали.Амалгамата,като лечебен мателиал в стоматологичните кабинети, е официално забранена със закон в Швеция още през 2007 година.
Композитни фотополимерни пломби - В нашата практика използваме най-новия универсален композит, създаден да постигне оптимален синтез между светлина, субстанция и цветови нюанси, характерни за естествения зъб. Тази система е перлата на новата естетична стоматология. За пациента тя означава отличен резултат, а от стоматолога изисква специално ноу-хау и специфични умения (знания,умения,сръчност,оборудване,комбинативна и рационална мисъл).

Композитни фотополимерни пломби
Предимства:


    Почти напълно съвпада с цвета на зъба. По този начин могат да се коригират и предни пукнати, нащърбени и счупени зъби.
    Залепят се за зъба чрез специални лакове (адхезивни системи), които имат по-нататъшно лечебно действие върху зъба и пулпата.
    Изпилява се по-малкоколичество зъб отколкото за амалгама. Необходимо е едно посещение в сравнение с лабораторно направените пломби (inlay, overlay, onlay).
    От 5-10 пъти по-евтини от порцелановите лабораторни пломби.


Неща, които трябва да знае пациентът

    Пломбата възстановява липсващата част от собствения зъб и тя трябва херметически да затваря зъба-така както капачките за компоти уплътняват буркана да не влиза въздух ,И защо?-защото в противен случай ще се развали.Ако една пломба не затваря херметически зъба-това означава,че тя не изпълнява качествено предназначението си и зъба е компрометиран.Такава пломба трябва да се смени с нова ,за да запазим зъба в устата.
    При големи и обширни кариеси и разрушения, фотополимерните пломби не издържат на натоварване и затова се препоръчва изработката на пломби от порцелан или композитни художествени реставрации.


2. КОРОНИ

Изработване и поставяне на корона: стъпка по стъпка

    По време на първото посещение ще ви се вземе малък отпечатък от зъба, който ще ни е необходим за временната корона . След като ви поставим местна упойка, започва оформянето на зъба, така че да има място за короната. Необходимо е премахването на слой от зъбната тъкан (обикновено 1,5-2 мм). След изпиляването зъбчето, което остава, има формата на конус. Още при първото посещение ще ви поставим времeнната корона, направена от пластмаса или композит.
    Ако зъбът има пародонтален джоб, понякога се налага хирургично лечение. Това се извършва преди взимането на отпечатъка за постоянната корона и направата й. Ако няма джоб или други проблеми, пристъпваме към снемане на отпечатък в следващото посещение.
    Следва проба на полуготовата корона, която се тества, за да се прецени колко добре приляга към зъба и до каква степен съответства на цвета на съседните зъби.
    Короната се връща в лабораторията за допълнително оцветяване и след това може да се циментира.


Какво трябва да има предвид пациентът

    При изпиляването и снемането на отпечатъка задължително се използва местна упойка, дори когато зъбите са с умъртвен нерв.
    При възстановяване на много зъби може да се наложи изработването на восъчен проект, изготвен в лабораторията с нова, по-красива форма на зъбите и биологична захапка.
    За направата на една корона са необходими три посещения, които са по-дълги от стандартните, тъй като работата по нея изисква голяма прецизност. При повече зъби с корони посещенията се увеличават пропорционално.
    Ако зъбът има костен джоб и се налага неговото хирургично запълване, трябва да се изчака 6-8 седмици след манипулацията преди да се вземе отпечатък за постоянната корона или мост.


Най-често задавани въпроси


    Какво може да се случи, ако въпреки извадения зъб не си поставя мост? Липсата на зъб се отразява не само на вашата усмивка, но води и до промяна в захапката, а оттам и до допълнително напрежение върху съседните зъби. Това увеличено налягане може да причини преждевременно изтъркване на зъбите (абразия), неестетични дефекти и кариеси в шийката на свръхнатоварените зъби. Освен това при ненавременно поставяне на мост, съседните зъби се накланят, което води до оголване на корена им и костни джобове. Не на последно място съседните зъби могат се преместят, а срещуположните на липсващия да прорастнат. При тежките( но много често срещани при българските пациенти) случаи на прорастване и накланяне на зъбите се стига до деформация на захапката,оголване на корените, а понякога въпреки всички усилия и до загуба на зъби.Нарушава се хармоничното функциониране на съзъбието и на ставата.Плучава се нещо като фалшиво музикално изпълнение на духов оркестър,когато един от инсрументите свири фалшиво.
    От какъв материал може да бъде направен мостът или короната? Може да бъдат направени изцяло от метал (злато). Металът се използва за такива зъби и сегменти, които са по-малко видими при говор и усмивка. Металните мостове все по-рядко се правят дори в напреднала възраст на ПАЦИЕНТИТЕ поради повишените естетични изисквания в последното десетилетие. Друга възможност е металокерамиката. Това е корона или мост, изградени на метална основа (кепе) и покрити изцяло от слой порцелан с цвета на естествените зъби. Металът може да бъде неблагороден (сива метална сплав) и благороден (златна металокерамика). Това е по-естетичното решение от изцяло металните корони. Все пак трябва да се знае, че металът под порцелана не пропуска светлината и придава известна неестественост на зъба, дори когато цветът на порцелана е като този на съседните зъби. Този ефект може частично да се елиминира, когато металът отдолу е злато, чийто мек жълтеникав оттенък, прозиращ под порцелана, съвпада с този на дентина на зъба, а оттам и по-добрият естетичен резултат.


Предимства на златната металокерамика

    По-прецизна, по-добре пасваща на изпиления зъб, което увеличава живота на зъба, защото го покрива по-плътно и не допуска проникването на бактерии и слюнка с времето, а и оттам образуване на кариес под короната.
    По-естетична, придава по-естестевен оттенък на метал през порцелана.
    По-щадяща към венеца, избягва се синьо-сивото оцветяване на венеца, който обикновено се появава около короните.


Недостатъци

    Висока цена - почти двойно по-висока от цената на металокерамиката от неблагородна сплав.
    По-сложна клинична и лабораторна изработка.


Короните от чистата безметална керамика: най-естетичното решение за предни зъби, напълно невидими и неразличими от естествените зъби
Kороните могат да бъдат направени от порцелан без наличие на метал под него. Това са новите high-tech технологии, известни като чиста или безметална керамика. Като алтернатива на чистата керамика се прилагат композити (фотополимерни смоли), които по естетика не отстъпват на керамиката. Но поради по-голямата си крехкост и тенденция да променят цвета си с времето, тези композитни корони и мостове могат да се прилагат ограничено само на по-малко натоварени зони и ако захапката позволява това. Разбира се тези high-tech конструкции трябва да бъдат изработени във внимателно избрана топ лаборатория.


3. МОСТОВЕ


Съществува ли възможност да се направи мост при един липсващ зъб, без да се пилят съседните зъби?
НОВО:

Да, благодарение на така наречените АДХЕЗИВНИ МОСТОВЕ. Те позволяват минимална интервенция върху съседните опорни зъби, без да се налага те да се обличат в корони. Вместо да се изпиляват за корони се правят улеи в съществуващите пломби на опорните зъби.Предимство: съседните зъби не се обличат в корони, изпиляването е минимално, обикновено в границата на кариеса или пломбата на съседния зъб.тук(това трябва да е активно)


Какво трябва да знае пациентът за адхезивните мостовете
За направата на тези мостове трябва да има определени условия, които зъболекарят преценява при вашия преглед и в зависимост от диагностичните модели след снемане на отпечатък. Обикновено такава конструкция не се препоръчва, ако липсващите зъби са повече от един, както и ако съседните зъби са силно наклонени и разместени. Работата с топ лаборатория е абсолютно задължителна.

4. ПРОТЕЗИ

При липсата на задни кътни зъби и по-големи дефекти, може да бъдат изработени различни видове подвижни протези, които се отличават по начините на задържане към зъбите, ограничаващи дефекта.Материалите за изработката им започват от обикновената ,позната на всички твърда пластмаса,мине се през специалните олекотени протези с метален скелет и се стигне до т.нар. силиконови ,нечупливи протези.Заповядайте,за да получите специализирана консултация и съвет,кое е подходящото за Вас!

 

 

 

© www.milkakoleva.com & Design. All rights reserved.