ИНИЦИАТИВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, съвместно с ELGYDIUM, ORBIT, АROMA, LACALUT BG, BILKA, АЛПЕН ФАРМА, РУБЕЛЛА, сладкарница ДИПИ, фотографско студио КОНАС, аптеки ГАЛЕН, PHILLIPS – електрически четки за зъби, ELMEX, BIOGAIA, ORAL-B и колеги само на 31.05.2023 г. по случай Деня на Детето. Доведете Вашето дете в дентални кабинети „ВЕНУС ДЕНТ“, XXI Век, етаж 2, офис 220 и ще получите безплатен стоматологичен преглед и съвет, а детето ще получи много подаръци и изненади... Заповядайте! Очакваме Ви!  
 
     
ПРЕГЛЕД И ПРОФИЛАКТИКА
 

Редовното почистване на зъбите с паста, четка и конец е първата предпоставка за здрави зъби. Другата важна предпоставка са прегледите при зъболекар – поне веднъж годишно. Всеки трябва да ги прави, защото прегледите са най-добрата профилактика на стоматологичното здраве – дори да има някакъв проблем, усложненията ще бъдат избегнати. Така редовните прегледи са далеч по-икономичният вариант за поддържане на зъбите. Уважаеми пациенти,при лекар се ходи , когато сте болни,а при зъболекар се ходи-за да не сте болни и за да нямате проблеми!


Какво се случва по време на прегледа?

 • Оглед - Вашият зъболекар оглежда внимателно зъбите и устната кухина за състоянието на венците, за кариеси, за стари, вече ерозирали пломби и инфекции. Опитното око на стоматолога вижда неща, които вие няма как да видите, например джобове на венците, които са сигнал за пародонтоза ( най-широко разпространеното заболяване на венците ); кариеси под съществуващи пломби или мъдреци, които тръгват да пробиват венеца и могат да причинят проблем в бъдеще.
 • Почистване - Зъболекарят почиства зъбния камък. Натрупването му уврежда венците и води до пародонтоза - кървене, образуване на джобове, лош дъх, разклащане на зъбите. В нашия кабинет освен ултразвуковото почистване на зъбите прилагаме и допълнително полиране и първично избелване с AirFlow. С него се премахват налепът от цигари, кафе, вино идр. Усещането след почистване е изключително приятно.
 • Лечение - Понякога зъболекарят отстранява някакъв малък проблем паралелно със самия преглед. При нас например при първото посещение може да почистим зъбния камък или ако няма такъв, да премахнем оцветяванията от кафе, цигари, вино с AirFlow. Освен това ще ви напрaвим снимки със специална дигитална камера на всички проблемни зъби и зони във вашата уста.
 • Препоръка - След прегледа стоматологът назначава програма за лечение. В нашия кабинет това става в диалог с пациента. Неговите въпроси са добре дошли.

Колко често на преглед?
Зависи от:

 • Какви грижи полагате за своите зъби
 • Колко бързо образувате зъбен камък
 • И колко сте загрижен за собственото си зъбно здраве


Професионална хигиена
Професионалното почистване е единственият начин за отстраняване на зъбен камък. Прекомерното му натрупване по зъбите е причина за увреждането на венците ( пародонтоза ). Почистването, което прави стоматологът, спомага за изглаждане на повърхността на зъбите и пломбите и предотвратява натрупването на зъбна плака.Тя е прозрачен бактериален филм, който се натрупва по зъбите всеки ден. Освен това при почистването се отстраняват някои петна и резултатът е, че зъбите изглеждат по-красиви и естествено чисти.


Хроничен лош дъх (халитоза)

 • Лошият дъх (халитоза) може да обърка интимния и деловия ви живот. Неговото навременно и ефективно лечение възстановява психологическия комфорт на пациента.
 • Най-често лошият дъх се причинява от разпада на частици от храна под въздействието на бактериите в устата. Тези бактерии обитават пространствата между зъбите и венците, както и по-дълбоките гънки на езика. Бактериите произвеждат газ, който мирише на развалени яйца. И в това е проблемът с лошия дъх.
 • Лошият дъх има отношение и към пародонтозата (заболяване на венците). При нея около зъбите се образуват венечни джобове, които се разширяват. Колкото повече с еразширяват джобовете, толкова повече задържат храна и улесняват развитието на бактерии.
 • Хубавото е, че лошият дъх може да се излекува, като се приложи комбинация от професионална стоматологична помощ и специална програма за хигиена на устата.
 • Вашият зъболекар ще ви зададе въпроси, за да открие причината за лошия дъх. Стоматологът определя дали лошият дъх идва от носа или от устата: това става със специален уред – халиметър.
 • Процедурата е безболезнена. Зъболекарят може да ви вземе и бактериологична проба за изследване в лаборатория.

Имайте предвид

 • Важно е да миете зъбите редовно с паста и четка за зъби, а трудно достъпните места да ги почиставет с дентален флос (конец).
 • Ако имате пародонтоза и произтичащ от това лош дъх, вашият стоматолог може да ви предпише използването на специален иригатор, с който да прочиствате със струя венечните джобове.
 • Лошият дъх може да е в резултат от лепкавата плака и остатъците от храна, полепнала върху езика, който може да стане белезникав на цвят. Това личи най-добре, когато се разболеете. В такъв случай зъболекарят може да ви посъветва да използвате специален инструмент за почистване на езика.
 • Ако страдате от сухота в устата, стоматологът препоръчва да се използва изкуствена слюнка. Поемането на повече течности също помага.
 • че лошият дъх може да бъде симптом на сериозни здравни проблеми – инфекция на дихателната система, синузит, хроничен бронхит, диабет, стомашно-чревно, чернодробно или бъбречно заболяване. Ако лошият дъх не отшуми след стоматологично лечение или ако имате и други симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

Обратно на масовия възглед, водата за уста не е добро решение при халитоза. Тя може временно да тушира проблема, но поради алкохолното си съдържание този хигиенен продукт изсушава устата. С това лошият дъх се засилва! Същото се отнася и за ментовите дъвки и бонбони

В нашия кабинет отдаваме голямо значение на прегледа и професионалното почистване на устната кухина. Нашият стремеж е да култивираме у пациента навик да посещава своя зъболекар с удоволствие. Прегледът е ключов момент за пациента, защото:

 • така се извършва профилактика на стоматологичните заболявания
 • тогава стоматологът очертава стратегия за поддържане на стоматологичното здраве.

Обучение в лична хигиена

 1. Задължително мийте зъбите си два пъти( но не по-често) дневно с паста за зъби, съдържаща флуор. След измиване вечер почиствайте зъбите с дентален конец, а след това изплаквайте устата с вода за уста, съдържаща флуор. Тя спомага за намаляване на кариеса, независимо от възрастта.
 2. Защо флосването (почистването на зъбите с дентален конец) е толкова важно? Защото така се почистват междузъбните пространства, а това спомага за предотвратяване на болестите на венците. Най-тежкото заболяване на венците, което за съжаление е масово разпространено, е пародонтозата. Тя уврежда носещата кост на зъбите. Така може да се стигне дори до загуба на здрави зъби.
 3. Ако венците кървят при миене с четка, това е сигнал за пародонтоза. Посетете своя стоматолог за подробен преглед и лечение.
 4. Изберете четка с изкуствени влакна, но от типа средно твърда (medium) към мека (soft), за да щадите венците. Главата на четката трябва да бъде достатъчно удобна за вас.
 5. Подменяйте четката за зъби на всеки три месеца. И най-хубавата четка след 3 месеца бъка от болестотворни бактерии.
 6. Ако изпитвате болка в областта на челюстта, вероятно стискате и скърцате със зъби, докато спите.Ние ще ви препоръчаме специално нощно приспособление,което предпазва зъбите и темпоромандибуларната става по време на сън.
 7. Посещавайте зъболекар поне 2 пъти годишно.
 8. Ако имате чувствителни зъби:

 • Използвайте вертикална, а не хоризонтална техника на четкане.
 • Не се притеснявайте да се обърнете към вашия стоматолог, ако се съмнявате, че техниката ви на почистване е правилна.
 • Използвайте захват на четката с дланта, вместо силното стискане с пръстите на ръката. Това ще намали силата, с която обикновено четкате.

Зъби и хранене

 1. Консумирайте храни, богати на калций – нискомаслено прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал.
 2. Консумирайте повече храни, които естествено почистват зъбите – ябълки, моркови, изобщо сурови плодове и зеленчуци, както и богати на витамин С храни заради здравето на венците (цитруси, броколи, киви и др.).
 3. Най-вредни за зъбите са лепкави сладки храни като дъвчащи бонбони, локум, шоколадови бонбони и торти. Те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите. Тези храни са най-опасни, когато се поемат между основните хранения.
 4. Препоръчително е да изплаквате зъбите с вода след всяко хранене. Когато обаче консумирате кисели храни (напр. лимони, киви, портокали), не бързайте да изплаквате устата веднага след това. При консумация на кисела храна се отделя голямо количество слюнка, която естествено почиства зъбите. Ако бързо изплакнете устата, ще я лишите от естествената й защита срещу киселите храни.
 5. Цигарите, кафето, черният чай, червеното вино и някои плодове (касис, боровинки, къпини), когато се консумират редовно, могат да потъмнят цвета на вашите зъби.

СИЛАНИЗИРАНЕ


Внашия кабинет бихме искали да работим на принципа като при пожарникарите. Искаме де си подготвим пациентите,така щото да няма пожари. Никой не обича да има пожари-тоест кариеса и неговите усложнения(пулпит,периодонтит,гангрена ,екстракция)по-добре да направим профилактика,оглед с цел да предотврятим евентуалния пожар.
Както всеки дял в медицината,така и стоматологията разви през последните 35 години изключително добре средствата за профилактика.Най-голямо внимание бихме искали да обърнем на средствата наречени СИЛАНТИ. Това е профилактичен продукт,който е насочен изключително за постоянните зъбки на нашите деца.Най-точния момент за използването на продукта е момента,в който е пробил първия постояннен молар (най-задния зъб). Уважаеми родители,това е една специална пластмасова запечатка,която се поставя върху 100% здрав постоянен зъб. Идеята е ,в близко и далечно бъдеще тази капачка да защити дъвкателната повърхност на зъбите от задържането на недобрепочистената храна.А щом няма храна,няма да има и киселинно разпадане.А щом няма киселинно разпадане-няма да има и кариес. Силантите се поставят след професионално почистване и дезинфекциране на дъвкателната повърхност. Не се използва машинката и не се стърже от зъбчетата. Заповядайте и се уверете сами,с каква усмивка ще се връщат Вашите деца при нас!


ФЛУОРИЗАЦИЯ


професионална апликация на флуорни и реминерализиращи разтвори и гелове – това са медикаменти за приложение в кабинета. С тях се постига повишаване на устойчивостта на емайла и обратимост на началните стадии от развитието на зъбния кариес. Те се аплицират с помощта на индивидуални лъжици и по определена схема, след предварително почистване на повърхността на зъбите от плака и налепи.


ТЕСТ ЗА ВИТАЛНОСТ


За всеки човек е важно един зъб да си запази виталитета,да не се умъртвява за щяло и нещяло.Със специален апарат ,ние диагностицираме дали един зъб е жив или,не.Това се прави с цел,да се открие в устата,дали зъба не се е самоумървил и да се избегне навреме усложнение при пропуска на тази диагноза.А с апарата за апекслокация, измерваме точно дължината на кореновия канал,тъй като при ендодонското лечение не трябва да преминаваме извън кореновия канал,но и не трябва да сме на плитко в кореновия канал.Този апарат ни дава точната дължина,на която работим.


ШИНИ - СПОРТНИ И ОКЛУЗАЛНИ


Спортните шини и шините използвани при бруксизъм (оклузална шина) са превантивни апарати.
Те предпазват от увреждане или по нататъшно увреждане на вашите зъби и венци. Въпреки, че дизайна на спортните и шините за бруксизъм е подобен, материала от който те се изработват е различен. Дизайна на спортните шини е направен така, че предпазва зъбите на спортисти или хора със спортна активност (дори и само през празниците), деца в различна възраст по време на игра. Тези шини са изключително препоръчителни при спортове с пълен и семи-контакт, като напрмер:хокей, футбол, баскетбол, карате, бокс, борба и тн. Предимствата при носене на спортна шина са очевидни. В допълнение на укрепващия и амортизиращия ефект на шината, ниската цена на спортната шина е значително по ниска от стойността на възстановяване на повредените или счупени зъби.

 

 

 

© www.milkakoleva.com & Design. All rights reserved.