Порцеланови корони и фасети
 

За разлика от металокерамичните корони, които вече се смятат за отживелица и по-скоро остават в историята, ако имате стари корони за подмяна, те могат да бъдат направени от порцелан без наличие на метал под него. Това са новите high-tech технологии, известни като чиста или безметална керамика. Тези корони представляват най-естетичното решение за предни зъби. Те са напълно невидими и неразличими от естествените зъби. Разбира се тези high-tech конструкции трябва да бъдат изработени в екип- от кабинет и лаборатория,които задоволяват претенциозността на всеки един етап от изработката на тези конструкции.,където нивото на пропуски и грешки е сведено до абсолютния минимум и  остротата на погледа и сръчността на ръцете са не могат да се заменят от нищо друго.
Като алтернатива на чистата керамика се прилагат композити (фотополимерни смоли), които по естетика не отстъпват на керамиката. Но поради по-голямата си крехкост и тенденция да променят цвета си с времето, тези композитни корони и мостове могат да се прилагат ограничено само на по-малко натоварени зони и ако захапката позволява това.

Фасети от порцелан

Ако предните зъби са криви или силно оцветени, неподдаващи се на избелване или отчупени и с грапавини по зъба, фасетите от порцелан могат да извършат истинска революция с фасадата по отношение на профил, форма и цвят. Тъй като изработването на фасетите е изкуство и изисква специално know how, вие ще установите, че може би не всеки зъболекар се чувства комфортно да се заеме с тази задача.

Какво представляват фасетите?

Това са порцеланови плочки, тънки колкото изкуствения маникюр. Те се залепят върху предната повърхност на зъба с тънък, но много здрав слой полутечен адхезив (лепило). Фасетите са прецизно оформени, на първо място, за да пасват точно на естествения зъб, и на второ място – за да подобрят формата му. Порцелановите фасети ще направят зъбите по-гладки, равни, а също и по-дълги. И разбира се, по-бели.

Каква е процедурата при изработването им?

 1. Първо посещение: консултация - Вашият зъболекар ще установи дали сте подходящ случай за фасети, защото понякога има известни ограничения. Например ако зъбите ви са много криви, ние ще Ви препоръчаме ортодонтско лечение. Ако има сериозно счупване или разрушение на зъба, ще ви посъветваме да си поставите керамична корона вместо фасета. Ако предстоят корекции на няколко фронтални зъби с промяна на тяхната форма, по време на това посещение ще ви вземем отпечатъци, от които в лабораторията се отливат модели на вашите зъби.Тези модели ще се използват за восъчен проект на променената форма на новите зъби. По този проект се правят и временните фасети от фотополимер или пластмаса, докато се изработват постоянните.
 2. Второ посещение: подготвяне на зъба за фасета - Това означава премахването на тънък слой емайл, обикновено 0,7 - 0,8 мм, т.е. с дебелина на черупка от яйце. Още на същото посещение ще ви поставим временни фасети от фотополимер с новата форма.
 3. Трето посещение - Този път вземаме отпечатък от вече подготвения зъб и изпращаме отпечатъка в лабораторията.
 4. Четвърто посещение - Изпробваме полуготовата фасета откъм цвят и точност към повърхността на зъба и я връщаме в лабораторията за допълнително и финално оформяне и оцветяване. Още същия ден след това тя може да бъде циментирана. Циментирането е постоянно.

Предимствата на фасетите

 1. Фасетите са по-трайният и естетичен вариант в сравнение с бондинга. Бондингът се извършва с помощта на композитен материал, а фасетите се изработват от порцелан.
 2. Дават възможност да се постигне абсолютна естественост на зъба, неразличаващ се от останалите.
 3. Порцеланът щади венеца и не го уврежда.
 4. Порцеланът не променя цвета си с времето.
 5. Цветът на порцелана може да се подбере така, че потъмнелите зъби да изглеждат по–бели.
 6. По-щадяща работа върху зъба, минимално пилене в сравнение с короната.

Недостатъци

 1. Доста висока цена - около 5 пъти по-висока от цената на бондинга с фотополимер.
 2. Веднъж подготвени за фасети, за зъбите процесът е необратим, тъй като макар и тънък, слоят от емайла на зъба е премахнат.
 3. Тъй като процедурата е изключително прецизна и изисква определени умения, не всеки зъболекар се чувства достатъчно уверен да проведе такава корекция.

Накратко

 1. Фасетите са изключително здрави, те не падат и не се отлепят, но е нереалистично да се мисли, че траят цял живот.
 2. Едно е сигурно: при добра грижа от страна на пациента те ще издържат 10 и дори повече години.
 3. Във всеки случай, ако си поставите фасети, ще трябва да избягвате някои навици като гризане на нокти, чупене на орехи или отваряне на бутилки със зъби. Никой не може да гарантира, че фасетите ще устоят на такава агресия.
 

 

 

 

© www.milkakoleva.com & Design. All rights reserved.